Vogezen

Vogezen

Zowel het departement als het gebergte dragen de naam Vogezen. Onze herberg ligt  in het middelhoge gebergte de Vogezen (hoogtes tot 700 meter). Daarnaast ligt het in het 'Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges' een paradijs voor rustzoekers, wandelaars en fietsers. Een gebied met zoveel variatie in natuur: uitgestrekte beuken- en eikenbossen, glooiende landschappen, prachtige vergezichten, talloze bronnen en stroompjes, veel wilde bloemen (zeldzame kleine orchideën) naast veel 'wild' (o.a reeën, herten, vossen, wilde zwijnen, dassen en gemsen).

Plombières-les-Bains

Plombières-les-Bains

Plombières is uniek: een stadje met 2000 jaar geschiedenis, van de Romeinen, van Napoleon III en van de bourgeoisie. Bezocht door talloze beroemdheden, schrijvers (o.a. Voltaire, Beaumarchais), dichters, schilders en musici. Berlioz heeft hier zijn stuk 'Les Troyens' gecomponeerd.

Het riviertje de Augronne wordt ondergronds Plombières doorgeleid via een 160 meter lange betonnen bedding uit de tijd van de Romeinen en functioneert nog steeds! Het is het stadje met 'de duizend balkonnetjes' , elegante villa's en statige huizen als kleine kasteeltjes in een omgeving omringd door de natuur. Men kan er een prachtige historische rondwandeling maken of een wandeling door het in ere herstelde 'Jardin en Terrasses'.

De thermen

Plombières-les-Bains

In Plombières kan men in de thermen genieten van de hete baden die via natuurlijke warmwaterbronnen (72º C !) door de spleten van het graniet naar boven borrelen. De thermen stammen uit de Romeinse tijd. Een bijzondere ervaring is de Romeinse ondergrondse gang van 120 meter lang die onder het hoofdstraatje loopt. Aan het begin van de gang is de temperatuur nog 24 º C, aan het eind echter 72 º C waar de Hammam Romain en de hete natte ruimte (céramique chaudes) is. In de thermen zijn verder bubbelbaden, douches of baden hydro-massage met oliën op natuurlijke basis. Naar wens kan men nog een modderbad, een gezichtsmassage of een algehele massage nemen.

Vogezen

De thermen is bijna ' een must' voor mensen die of van wellness of van geschiedenis houden. En voor anderen misschien een perfecte besteding van een regenachtige dag. Liefhebbers van wellness kunnen bij ons het verwenarrangement boeken: een combinatie van ontspanning door hete baden en een massage in de thermen met lekker eten en verzorgd worden op La Balance naast heerlijk wandelen of fietsen.

Bezienswaardigheden

Ronchamps - de Notre Dame
  • Ronchamps - de Notre Dame van de beroemde architect Le Corbusier
  • Belfort - prachtige oude vestingstad en leuk om te winkelen
  • Colmar - pittoresk oud centrum met vakwerkhuizen
  • Wijnroute langs de charmante wijndorpjes in de Elzas (producent van de  Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir, Pinot Blanc, Sylvaner, Muscat, en de Gewurztraminer)
  • Routes des Crêtes – de weg die ter versterking achter het front in de W.O.  I werd aangelegd over de heuvel- en bergtoppen in de Vogezen en Elzas (83 km)
  • Vele musea zoals museum 'Contemporain Art' (Moderne Kunsten) in Epinal, Château-Lambert (openlucht museum), museum in Verdun (W.O. I)
  • Botanische tuinen